13.1 C
Amsterdam

Onderzoeksjournalist: ‘Turkije gebruikte familiebedrijf om IS te bevoorraden’

Lees meer

Een omstreden Turks familiebedrijf, dat door Amerika op de zwarte lijst is gezet om ‘het bevoorraden van IS met oorlogsmateriaal’, onderhoudt banden met de AKP-partij van president Erdogan. Dat stelt de Turks-Zweedse onderzoeksjournalist Abdullah Bozkurt.

Bozkurt komt tot deze conclusie op basis van het social media-gedrag van de AKP-afdeling in de Turkse grensprovincie Sanliurfa, waar IS-cellen zich jarenlang zouden hebben schuilgehouden.

In verscheidene social mediaberichten uit deze zomer is de voorzitter van de AKP in Sanliurfa, Bayattin Yildiz, te zien met de managers van het door Amerika veroordeelde familiebedrijf Tevhid Bilisim Merkezi.

AKP-voorzitter Yildiz bracht Tevhid-directeur Mustafa Bayaltun dit jaar een bezoekje in zijn kantoor, meldt Bozkurt. Ook andere Bayaltun-familieleden zijn samen met Yildiz te zien op social media posts van de AKP in Sanliurfa.

Tevhid Bilisim Merkezi heeft volgens de Amerikaanse overheid geholpen met het leveren van ‘goederen of diensten naar of ten behoeve van IS’. En Rusland schreef in 2016 al een brief naar de VN-Veiligheidsraad waarin het land de link legt tussen Tevhid Bilisim Merkezi en IS.

‘De hofleverancier voor wapens en militair materiaal aan IS is Turkije, dat dit doet via organisaties die buiten de overheid vallen’, schreef Rusland toen. Dit proces zou zijn overzien door de Turkse geheime dienst en zou met name gaan om explosieven. ‘In het bijzonder fungeert het bedrijf Tevhid Bilisim Merkezi als intermediair.’

Tevhid Bilisim Merkezi werd in 2013 opgericht als bedrijf dat mobiele telefoons en accessoires verkoopt. Eind vorige maand lieten de Bayaltuns het bedrijf opheffen.

- Advertentie -