18.9 C
Amsterdam

Onenigheid in Suriname over noodwet die Bouterse meer macht geeft

Lees meer

Het Surinaamse parlement heeft vanochtend een noodwet aangenomen die de regering van Desi Bouterse in staat zou moeten stellen om de coronacrisis effectiever te bestrijden. Oppositiepartijen vinden de wet te ver gaan.

De Surinaamse concept-noodwet wil Bouterse en zijn regering drie maanden lang meer bevoegdheden geven. Zo kan de overheid vrijuit woningen binnentreden en worden het recht van vrije meningsuiting, vereniging en betoging ingeperkt, aldus de Suriname Herald.

Oppositiepartijen vinden het afkondigen van een noodtoestand te ingrijpend. Suriname telt op dit moment tien bevestigde coronabesmettingen. Eén patient is overleden. Ook zijn er zorgen over de verkiezingen van 25 mei, omdat in de noodwet niet staat of deze doorgaan of niet.

De noodwet geeft president Desi Bouterse en zijn regering ongecontroleerde macht en perkt de fundamentele burgerrechten in, stelt de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP). Volgens de oppositiepartij heeft Bouterse nu al al voldoende instrumenten, zoals het opvolgen van de adviezen van gezondheidsexperts.

Als de noodwet wordt aangenomen dan is het Surinaamse parlement ook niet meer in staat om het financiële beleid van de regering te controleren, waarschuwt de VHP. De noodwet zou de ruimte bieden om de kasreserves te plunderen of over te gaan tot monetaire financiering.

Suriname is niet het enige land dat bijzondere bevoegdheden aan zijn regering heeft gegeven. Het Hongaarse parlement nam onlangs een machtigingswet aan die premier Viktor Orbán en zijn Fidesz-regering in staat stellen om voor onbepaalde tijd per decreet te regeren.

- Advertentie -