16.3 C
Amsterdam

Ongedocumenteerde Syriërs moeten voor 24 september Istanbul verlaten

Lees meer

Syrische vluchtelingen die in Istanbul wonen, maar in een andere Turkse stad geregistreerd staan, moeten voor 24 september terugkeren naar hun officiële registratiegebied. Als ze Istanbul niet verlaten, kunnen er sancties volgen, waaronder ‘verplaatsing’ naar een ‘tijdelijk accommodatie centrum’. 

Wanneer Syriërs – herhaaldelijk – geen gehoor geven aan de oproep van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dreigt zelfs ‘deportatie’ uit Turkije, meldt Turkish Minute.

De regering heeft in juli al een decreet uitgevaardigd tegen Syriërs die niet in Istanbul staan geregistreerd. Alleen voor Syriërs die in het getroffen aardbevingsgebied stonden geregistreerd in het zuiden van Turkije wordt een uitzondering gemaakt.

De anti-Syrische stemming broeit al vele jaren in Turkije. Tijdens de verkiezingen bereikte dat sentiment een kookpunt. De Turkse oppositie, die de verkiezingen verloor, wil alle Syriërs (en andere vluchtelingen) het land uitzetten. Lange tijd verweerde de Turkse president Erdogan zich tegen de anti-Syrische retoriek, maar ook hij moet eraan geloven. Hij beloofde een miljoen Syriërs te ‘repatriëren’ naar de door Turkije gecontroleerde gebieden in Noord-Syrië.

Daar zit volgens Koerden ook een anti-Koerdische strategie achter, omdat de gebieden waar de Syriërs terechtkomen, bijvoorbeeld in Afrin, werden gedomineerd door Koerdische volksmilities, zoals de YPG. Turkije ziet deze groep als een zusterorganisatie van de PKK, die op de terreurlijst van Turkije, de VS en EU staat.

- Advertentie -