19.2 C
Amsterdam

‘Ongekende waterschaarste’ in Midden-Oosten en Noord-Afrika

Lees meer

De Wereldbank trekt aan de bel over grote waterschaarste in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Klimaatverandering heeft nog nooit eerder tot zo’n groot tekort aan water geleid, meldt het instituut in een rapport.

Burgers wantrouwen vaak hun nationale regeringen, terwijl ze tegelijk naar die regeringen kijken vanuit de verwachting dat die ervoor zullen zorgen dat water betaalbaar blijft. Daarom stelt de Wereldbank voor om lokale overheden meer zeggenschap te geven bij het watermanagement, schrijft nieuwssite Morocco World News.

Zuid-Afrika en Brazilië zijn volgens de Wereldbank voorbeelden van landen die succesvol hebben gestreden tegen waterschaarste. Het gaat vooral om goede communicatie, meldt de bank. Zo heeft de lokale overheid van Kaapstad een ‘waterdashboard’ opgestart, waarin inwoners elke week kunnen zien hoe groot het waterverbruik van de stad is.

De verwachting is dat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika de waterschaarste tot 2030 nog flink zal toenemen. Dat komt door zowel klimaatverandering, als door de verwachte forse bevolkingsgroei.

- Advertentie -