23.5 C
Amsterdam

Online filmfestival ‘Halaloween’ zendt ‘islamitische horror’ uit

Lees meer

Dit jaar is er een islamitisch filmfestival met heuse ‘halal’ horrorfilms, Halaloween geheten. De films van dit jaar zijn gratis online te streamen.

Het filmfestival wordt gehost door het Global Islamic Studies Center (GSC) aan de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten.

Vorig jaar was er geen Halaloween vanwege corona, maar de jaren daarvoor bestond het filmfestival wel al. Het begon allemaal toen de universiteitsvoorzitter van Midden-Oostenstudies, Karla Mallette, toenmalig directeur van het GISC, zich afvroeg: maken filmmakers in islamitische landen horrorfilms? Wat vinden moslims eigenlijk van deze films?

Jazeker dus, en de films zijn net zo gevarieerd als de culturen die ze produceren, vertelt Aliyah Khan, die nu het GISC leidt, aan the Washington Post.

Er zijn Turkse slasherfilms en Iraanse vampierfilms, films over bezetenheid door djinns uit Indonesië en Maleisië en films over het bovennatuurlijke uit Marokko.

Er zijn niet veel zombiefilms uit islamitische landen, hoewel de organisatoren van het festival er dit jaar een uit Maleisië hebben gevonden.

Het festival biedt elke vrijdag een nieuwe film die online te streamen is – in totaal vijf films gedurende de maand oktober. Elke film komt uit een overwegend islamitisch land, is gemaakt door een islamitische regisseur of gaat over islamitische thema’s of speelt zich af in islamitische samenlevingen.

Het festival wordt deze vrijdag afgesloten met de Indonesische film Impetigore uit 2019 en een live paneldiscussie over moslimhorror en het gebruik van de islam en de Koran in film.

- Advertentie -