20.7 C
Amsterdam

Protestgeluiden laaien op tegen Egyptische president Sisi: ‘Genoeg is genoeg’

Lees meer

Sinds de Egyptische aannemer en filmster Mohammed Aly op video president Abdel Fattah al-Sisi van corruptie heeft beschuldigd, laait online het protest op.

Aly, die naar Spanje is gevlucht, beschuldigt Sisi in een serie video’s van corrupte praktijken. De Egyptische autoriteiten zouden publieke fondsen hebben misbruikt om een luxueuze villa voor Sisi te bouwen in Alexandrië en voor een paleis in Caïro.

Aly, die als aannemer deze projecten uitvoerde, claimt dat hij nooit betaald is voor zijn diensten. De Egyptische overheid zou hem nog honderden miljoenen dollars schuldig zijn. Ook zet Aly de rijkdom van Sisi af tegen de armoede waarin veel Egyptenaren leven.

De video’s gingen viral, omdat Aly behalve aannemer ook een bekende filmster is. Sisi noemt de beschuldigen leugens en laster.

Maar op Twitter worden de woorden va de president met scepsis ontvangen. De hashtag #كفايه_بقي_ياسيسي (‘Genoeg is genoeg’) is inmiddels honderdduizenden keren gebezigd op Twitter.

Sommige twitteraars zinspelen zelfs op een nieuwe opstand, zoals in 2011 toen er door het hele land protesten uitbraken tegen de toenmalige president Hosni Mubarak. Onder druk van het leger trad Mubarak daarna af, na dertig jaar heerschappij.

Veldmaarschalk Sisi kwam in 2013 aan de macht door de gekozen regering-Morsi af te zetten. Veel westerse landen steunden de coup, omdat ze de islamistische Moslimbroederschap van Mohammed Morsi gevaarlijker vonden dan een seculiere dictatuur. Onder Sisi zijn duizenden politieke tegenstanders, vooral leden van de Moslimbroederschap, opgepakt en in de gevangenis gegooid.

- Advertentie -