17 C
Amsterdam

Onrust in Nieuw-Caledonië vanwege nieuwe kieswet

Lees meer

De autoriteiten van Nieuw-Caledonië hebben gisteren een avondklok aangekondigd en openbare bijeenkomsten verboden. De door Frankrijk bestuurde eilandengroep in de Stille Oceaan was de afgelopen dagen het toneel van ernstige rellen, waarbij meerdere doden zijn gevallen.

De afgelopen dagen plunderden groepen jonge demonstranten, vaak gemaskerd, winkels en staken ze auto’s in brand in de hoofdstad Nouméa. Ook in de naburige steden Dumbea en Mont-Dore werden verschillende supermarkten geplunderd. De politie schoot op de demonstranten, maar niet met scherp. Toch zijn er enkele mensen omgekomen, bericht Nu.nl.

Aanleiding van de rellen is een omstreden hervorming van de kieswet. Fransen die tien jaar of langer in Nieuw-Caledonië wonen mogen straks ook gaan stemmen bij de provinciale verkiezingen, besloot Parijs. De inheemse Kanak-bevolking verzet zich daar heel erg tegen, omdat hierdoor de Franse grip op het eiland wordt versterkt. Inheemsen willen juist onafhankelijk worden.

In 2021 boycotten de Kanaks een referendum over onafhankelijkheid, vanwege de coronapandemie. Ze wilden dat het referendum zou worden uitgesteld, zodat meer mensen hun stem konden uitbrengen. De Franse autoriteiten gingen daarmee niet akkoord.

- Advertentie -