22.3 C
Amsterdam

Onrust in Turkije over omstreden ‘trouw-je-verkrachter-wet’

Lees meer

Een controversiële ‘trouw-je-verkrachter’-wet loopt kans om zeer binnenkort aangenomen te worden in het Turkse parlement, melden Britse media.

Het zou via deze wet mogelijk worden voor Turkse mannen om hun straf te ontlopen nadat ze een minderjarige vrouw seksueel hebben misbruikt. Mannen moeten er dan wel voor zorgen dat ze trouwen met het meisje. Ook moet het leeftijdsverschil tussen beiden minder dan tien jaar zijn.

Een stemming over het wetsvoorstel, waarover vorige week al in het parlement werd gedebatteerd, staat gepland voor eind deze maand.

Vrouwenactivisten en de pro-Koerdische oppositiepartij HDP zijn hier fel tegen gekant en protesteren tegen de wet. Ze noemen dit een ‘trouw-je-verkrachter’-wet. Niet alleen zouden kindhuwelijken en verkrachting via deze wet opeens legaal worden: ook zou hiermee de weg worden geopend voor structurele, wettige kindermishandeling- en misbruik.

Sommige landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zoals Saudi-Arabië en Algerije, kennen al soortgelijke wetgeving. Het doel van dit soort wetten daar is het ‘beschermen van de familie-eer’, aldus the Independent. In Libanon, Jordanië en Tunesië zijn dit soort wetten de laatste jaren juist afgeschaft, net als Turkije zelf in 2005 nog deed.

Al in 2016 bewandelde Turkije het omgekeerde pad door soortgelijke wetgeving voor te stellen. Na luide protesten werd deze wetgeving weer ingetrokken.

De toenmalige premier Binali Yildirim stelde toen dat ‘er mensen zijn die trouwen vóór de legale leeftijd (achttien, red.). Ze kennen de wet gewoon niet.’ Zo’n ‘trouw-je-verkrachter’-wet zou volgens Yildirim ‘een eind maken aan deze onrechtvaardigheid.’

Ook nu weer zegt de Turkse regering dat het hiermee het grote probleem van illegale kindhuwelijken in Turkije wil tegengaan. In 2018 stelde een overheidsrapport dat bijna een half miljoen minderjarige meisjes illegaal in het huwelijk waren getreden.

- Advertentie -