21.1 C
Amsterdam

Ontslag Britse professor vanwege antizionisme was onterecht

Lees meer

David Miller is onterecht ontslagen als hoogleraar aan de Universiteit van Bristol, aldus een Britse rechtbank. Volgens de rechter heeft de pro-Palestijnse Miller het recht om zijn antizionistische opvattingen te uiten.

Miller is socioloog en een deskundige op het gebied van islamofobie. In 2021 werd hij ontslagen als hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Bristol, vanwege zijn gepeperde anti-Israëlische uitspraken. Miller zei dat Israël ‘zijn wil aan de hele wereld wil opleggen’ en dat een collectief van Joodse studenten die kritiek op hem hadden ‘door de staat Israël werd geleid’. Critici beschuldigden hem daarop van antisemitisme. Een onderzoek sprak hem hiervan vrij, maar de universiteit besloot hem toch te ontslaan omdat hij zich niet professioneel gedragen zou hebben.

Begin vorige week, op 5 februari, sprak een arbeidsrechter echter uit dat Millers ontslag onterecht was. Hij zou slachtoffer zijn van discriminatie op grond van zijn antizionistische denkbeelden. Deze denkbeelden zijn volgens de rechtbank een geloof en worden wettelijk beschermd op grond van sectie 10 in de Equality Act (Gelijkheidswet) van 2010.

Miller is blij met deze uitspraak, maar heeft nog voor ongeveer 30.000 pond (35.153 euro) schulden uitstaan vanwege de juridische kosten die hij gemaakt heeft. Hij hoopt deze via een donatiecampagne te kunnen betalen.

Vanwege zijn uitgesproken antizionistische standpunten komt Miller regelmatig in conflict met andersdenkenden. Zo werd de professor in 2020 geschorst als lid van Labour, nadat hij zei dat de pro-Israëlische partijleider Keir Starmer geld had aangenomen van de ‘zionistische lobby’. Daarop zegde hij zijn partijlidmaatschap op. Vorig jaar kwam Miller in opspraak, nadat hij zei dat antisemitisme tegenwoordig nauwelijks nog een probleem is en dat Joden juist oververtegenwoordigd zijn in posities van culturele, economische en politieke macht.

Ten slotte is de professor omstreden vanwege zijn warme banden met het Iraanse regime. Voor de Iraanse staatszender Press TV produceert en presenteert de professor het programma Palestine Declassified, waarin ‘zionisten’ er op reguliere basis flink van langs krijgen. Dit programma ontkende dat Mahsa Amini, de jonge vrouw wiens dood aan de basis staat van de protesten in Iran, overleden is na mishandeling door de Iraanse politie omdat zij haar hoofddoek niet ‘correct’ droeg. Tevens stelde Palestine Declassified dat de protesten in Iran waren aangewakkerd door Amerika, waarachter, op zijn beurt, ‘in deze kwestie het zionistische regime (Israël, red.)’ zou staan: ‘Israël financiert belangrijke Amerikaanse lobbygroepen die aandringen op meer sancties tegen Iran.’ Deze lobbygroepen zijn volgens Palestine Declassified ‘in feite activa van de zogenaamde ‘staat Israël”.

- Advertentie -