21.4 C
Amsterdam

Ook Afghaanse vrouwen de straten op

Lees meer

De protesten in Iran lijken vrouwen in buurland Afghanistan te hebben geïnspireerd. Ook daar gaan vrouwen de straat op, meldt nieuwssite al Monitor.

De protesten centreren zich vooral rondom sjiitische Hazara-vrouwen, die worden gediscrimineerd door het radicaal-soennitische Taliban-regime. Eind september waren ze het doelwit van een bloedige terreuraanslag, waarbij 53 Hazara-meisjes op school omkwamen.

Ook studenten mengen zich steeds meer in het protest, die lijken te worden geïnspireerd door – vooralsnog veel massalere – protesten in Iran.

‘De Iraanse protesten hebben zeer veel symbolische waarde voor Afghaanse vrouwen’, zegt een vrouwelijke Afghaanse activist (26) tegen de website Arab News.

Sinds de machtsovername van de Taliban vorig jaar zijn vrouwen veel beperkingen opgelegd, zoals uitsluiting in het onderwijs. In die zin herkennen de Afghaanse vrouwen zich in de onderdrukte Iraanse vrouwen, meldt Human Rights.

‘Meisjesscholen sluiten is zelfs voor de meest conservatieve families in Afghanistan te ver gegaan’, zegt de Afghaans-Zwitserse analist Torek Farhadi. ‘Afghaanse vrouwen kunnen leven met de verplichte hoofddoek, maar kunnen niet zonder onderwijs.’

- Advertentie -