11.6 C
Amsterdam

Ook Egyptische vluchtelingen wagen massaal de oversteek

Lees meer

Onder de vluchtelingen die met bootjes de Middellandse Zee oversteken, bevinden zich veel Egyptenaren. In de eerste helft van 2022 was twintig procent van de bootmigranten van Egyptische afkomst.


‘We waren net sardines in een blik, de een op de ander’, vertelde Romany, een failliete Egyptische ondernemer, gisteren aan Middle East Eye. Hij koos ervoor om naar Libië te vluchten en vanuit dat land de oversteek te wagen naar Europa in een gammel bootje. ‘Er was een moment dat de golven te hoog waren en toen verloren mensen echt de hoop. Ze waren aan het bidden.’

De belangrijkste motivatie voor Egyptenaren om naar Europa te vluchten is armoede. Het land kampt met een torenhoge inflatie, die is verergerd door de oorlog in Oekraïne, en het land is door en door corrupt.


Een andere reden om te vluchten is de dreiging van geweld. De autoritaire Egyptische overheid onderdrukt niet alleen de Moslimbroederschap met harde hand, maar voert ook strijd met IS-aanhangers in de Sinaï. Die strijd heeft zo’n honderdduizend ontheemden geleid.

De Middellandse Zee is de dodelijkste migratieroute ter wereld geworden. Sinds 2014 zijn er, aldus schattingen, meer dan 24.000 mensen verdronken die probeerden naar Europa te vluchten.

Migranten in Italië moeten tien jaar wachten voordat ze in aanmerking komen om het Italiaanse staatsburgerschap aan te vragen

- Advertentie -