14.1 C
Amsterdam

Ook Marokko veroordeelt koranontheiliging door Pegida in Den Haag

Lees meer

Marokko neemt ‘in de meest krachtige termen‘ afstand van het verscheuren van de Koran door Edwin Wagensveld, voorman van de extreemrechtse anti-islambeweging Pegida. De daad is volgens het land kwetsend voor ‘meer dan een miljard moslims’.

Wagensveld verscheurde zondag in Den Haag een Koran en stampte op de snippers. Een dag eerder had de Zweedse extreemrechtse activist Rasmus Paludan in Stockholm al een Koran verbrand. Dinsdag riep Turkije de Nederlandse ambassadeur op het matje vanwege de Pegida-actie. Een dag later sprak ook Marokko zich uit.

‘Het Koninkrijk Marokko veroordeelt in de meest krachtige termen de acties van een extremist die een kopie van de heilige Koran heeft verscheurd in Den Haag, Nederland, en klaagt deze provocerende daad aan die de heilige symbolen en gevoelens van meer dan een miljard moslims kwetst’, aldus het Twitteraccount van het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en in het buitenland verblijvende Marokkanen. De verklaring benadrukt ook ‘de noodzaak om de wet toe te passen en krachtig op te treden, om elke aanval op religies en de gevoelens van hun volgelingen te voorkomen’.

Wagensveld voerde zijn actie uit vlakbij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. De politie verhinderde dat hij de Koran zou verbranden, maar greep niet in toen hij deze verscheurde. De koranverbranding bij de Turkse ambassade in Zweden leidde tot hevige protesten in de islamitische wereld. Turkije ligt nu dwars bij een eventuele toetreding van het land tot het NAVO-bondgenootschap. ‘Degenen die zulke blasfemie voor onze ambassade toestaan, kunnen niet langer onze steun verwachten’, aldus de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

- Advertentie -