18.9 C
Amsterdam

Washington Post: alles wijst erop dat Israëliër Palestijnse journalist doodde

Lees meer

Na analyse van de beschikbare beelden, audiofragmenten en getuigenverklaringen komt de Amerikaanse krant the Washington Post tot de conclusie dat de Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh waarschijnlijk door een Israëlische soldaat is vermoord.

Op 11 mei werd Abu Akleh door Israëlische troepen doodgeschoten in de buurt van het vluchtelingenkamp Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Abu Akleh deed daar  verslag voor de Arabische nieuwszender al Jazeera.

‘We zijn er erg zeker van dat er geen gewapende Palestijnen in de buurt waren, en dat er geen vuurwisseling had plaatsgevonden’, zegt Ali al Samoudi, nieuwsproducent voor al Jazeera, tegen the Washington Post. Al Samouli raakte zelf gewond. ‘De schoten leken vanuit militaire voertuigen te komen’.

The Washington Post bestudeerde tientallen video’s, social media posts en foto’s van het plaats delict. Daarnaast liet de krant twee onafhankelijke akoestische analyses van de schoten in het bewuste gebied uitvoeren.

Alle data suggereren dat een Israëlische soldaat waarschijnlijk Abu Akleh heeft gedood, schrijft de krant.

Het Israëlische leger geeft toe dat ‘mogelijk’ een Israëlische soldaat het fatale schot heeft gelost, maar beweert tegelijk dat het schot is afgevuurd op een ‘bewapende Palestijn’ die ‘tussen de Israëlische soldaten en de journalisten stond’. De Palestijnse journalisten zouden daardoor onbedoeld zijn geraakt.

Voor die bewering heeft het Israëlische leger geen bewijs geleverd, aldus the Washington Post. ‘De beschikbare video’s ondermijnen Israëlische claims van een schotenwisseling in de minuten voordat Abu Akleh werd gedood, en ondersteunen het verhaal van meerdere ooggetuigen: er was geen vuurgevecht op dat moment.’

Eerder kwamen het internationale onderzoekscollectief Bellingcat en de Amerikaanse nieuwszender CNN tot eenzelfde conclusie als the Washington Post.

Inmiddels is al Jazeera bezig om naar het Internationaal Strafhof in Den Haag te stappen vanwege de dood van Abu Akleh. Volgens de nieuwszender gaat het om een oorlogsmisdaad vanuit Israëlische zijde.

- Advertentie -