16.8 C
Amsterdam

Ook Utrechtse burgemeester wil van salafisten af, maar kan niets doen

Lees meer

Burgemeester Sharon Dijksma wil niet dat de omstreden salafistische moskee alFitrah een nieuw pand krijgt. Alleen zijn er geen juridische gronden om alFitrah uit Utrecht te weren, zegt zij volgens AD Utrecht.

Op 1 oktober moet alFitrah het pand hebben verlaten in een verlaten schoolgebouw, omdat de eigenaar van dit gebouw hier appartementen wil neerzetten. VVD en PVV in de gemeenteraad willen niet dat alFitrah straks een nieuw pand krijgt.

Ook burgemeester Dijksma liet tijdens het wekelijkse vragenuur weten dat de salafistische stichting liever kwijt dan rijk is in Utrecht. Maar als een particuliere eigenaar besluit een pand aan alFitrah te verhuren, dan kan de gemeente hier weinig aan doen, gaf ze aan.

AlFitrah ontmoedigt bezoekers om zich aan te sluiten bij de Nederlandse samenleving, bleek uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut uit 2019. Zo wordt ouders verteld dat hun kinderen niet aan sociale activiteiten van de school mogen meedoen, zoals de gezamenlijke Sinterklaasviering of Kerstmis. Ook is er onduidelijkheid over de financiering van de stichting.

Dijksma vertelde dat de gemeente Utrecht samen met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de stichting in de gaten houdt.

- Advertentie -