17.1 C
Amsterdam

#OokIkBenNederlander: petitie tegen etnisch profileren na zaak-Bamenga

Lees meer

De antiracistische organisatie Controle Alt Delete is een petitie tegen etnisch profileren gestart. Aanleiding is de verloren zaak die Mpanzu Bamenga en Control Alt Delete hadden aangespannen tegen de Koninklijke Marechaussee over etnisch profileren.

Het Eindhovense D66-raadslid Bamenga werd in april 2018 uit de rij gepikt tijdens een grenscontrole op Eindhoven Airport. Maar volgens de rechtbank mag de Koninklijke Marechaussee bij grenscontroles wel degelijk mensen op basis van hun huidskleur controleren, omdat dit een aanwijzing zou zijn voor iemands nationaliteit.

Control Alt Delete vindt deze overweging discriminerend: ‘In het superdiverse Nederland anno 2021 is huidskleur nu juist géén aanwijzing voor iemands nationaliteit (voor je staatsburgerschap dus).’

De rechter heeft bepaald wie wordt gezien als Nederlander en wie niet, aldus de NGO, die actie voert onder de hashtags #OokIkBenNederlander en #stopetnischprofileren.

‘Als je niet wit bent, mag je uit de rij worden gehaald als mogelijke niet-Nederlander, als een potentiële vreemdeling of als een crimineel.’

De petitie is inmiddels bijna tienduizend keer ondertekend en wordt onder meer gesteund door D66-Europarlementariër Samira Rafaela, die zelf ook op Schiphol extra werd gecontroleerd: Etnisch profileren is dehumaniserend, ondermijnt fundamentele rechten van mensen van kleur en elke democraat zou zich hier met hand en tand tegen moeten verzetten’, schrijft ze online.

Bamenga en Control Alt Delete gaan in hoger beroep tegen de uitspraak door de rechter.

- Advertentie -