13.7 C
Amsterdam

Oost-Jeruzalem: extreemrechtse vlaggenmars gaat alsnog door

Lees meer

De regering van Benjamin Netanyahu staat een omstreden extreemrechtse vlaggenmars door Oost-Jeruzalem alsnog toe, terwijl de politie aanvankelijk een streep door deze demonstratie had gezet. Dit bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De Israëlische regering heeft alsnog toestemming gegeven voor een extreemrechtse mars van extreem-nationalistische groepen en kolonisten, die ook door Oost-Jeruzalem willen marcheren. Palestijnen beschouwen deze mars als een regelrechte provocatie.

Aanvankelijk zou de demonstratie niet doorgaan, vanwege de veiligheidsrisico’s. De demonstranten wilden namelijk ook langs de Arabische wijk Sheikh Jarrah komen, de wijk waar vier Palestijnse families uit hun huis dreigen te worden gezet. In reactie daarop dreigde Hamas met hervattingen van de vijandelijkheden, mocht de mars doorgaan.

De extreemrechtse groepen annuleerden hun mars nadat de politie hen een vergunning had geweigerd. Maar na een vergadering van het kabinet van premier Benjamin Netanyahu gisteren, zei zijn kantoor dat de ministers de mars alsnog hebben goedgekeurd.

‘De parade zal komende dinsdag (15 juni) plaatsvinden in een format waar de politie en de organisatoren van de parade het over eens moeten worden’, aldus het kantoor van de premier.

De mars stond aanvankelijk gepland op 10 mei, de dag waarop in 1967 Oost-Jeruzalem werd veroverd. Vanwege de spanningen door de huisuitzettingen werd de route op het laatste moment gewijzigd en werd de mars vroegtijdig gestaakt. Hamas schoot die dag alsnog rakketten af, het begin van elf dagen over-en-weer geschiet tussen Israël en Gaza.

Eergisteren waarschuwde een woordvoerder van Hamas de Israëlische regering nog de mars niet in de buurt van Oost-Jeruzalem en de Al Aqsa-moskee te laten plaatsvinden. ‘We hopen dat de boodschap duidelijk is, zodat donderdag niet een nieuwe 10 mei wordt’.

- Advertentie -