14.3 C
Amsterdam

Oostenrijkse journalist mag Turkije weer uit, zat een jaar vast

Lees meer

Max Zirngast, een journalist en linkse activist uit Oostenrijk, werd een jaar geleden in Turkije gearresteerd op verdenking van terreur. Nu is hij vrijgesproken.

Vorig jaar september werd Zirngast in hechtenis genomen op verdenking van lidmaatschap van de extreemlinkse partij TKP – een groep die in Turkije wordt gezien als terroristische organisatie en daarom verboden is.

De uitspraak van de rechtbank in Ankara luidt dat Zirngast niet heeft deelgenomen aan illegale of terroristische activiteiten.

Hoewel hij vorig jaar december werd vrijgelaten, mocht Zirngast Turkije niet verlaten. De Oostenrijkse regering zette zich de afgelopen tijd in voor zijn vrijlating, wat aldus effect lijkt te hebben gesorteerd.

Als Zirngast was veroordeeld, dan had hij tien jaar in de gevangenis moeten zitten.

Een andere journalist, de Turk Metin Cihan, is inmiddels ook Turkije ontvlucht. Eerder dit jaar wilde hij aandacht vragen voor de dood van het 11-jarige meisje Rabia Naz Vatan, omdat hij twijfels had bij de officiële lezing die de politie gaf: ‘zelfmoord’.

Cihan werd tegengewerkt door de Turkse overheid in zijn zoektocht om de dood van Vatan op te helderen, zo zei hij zelf al langer, en vreesde te worden gearresteerd. In een tweet stelt  hij niet langer het gevoel hebben te vechten tegen de Turkse staat ‘maar tegen de maffia’.

- Advertentie -