22.9 C
Amsterdam

Ootmarsum past anti-Joodse woorden in historisch paaslied aan

Lees meer

In Ootmarsum wordt jaarlijks met Pasen een lied met een anti-Joodse tekst gezongen. Na lobby van onder meer emeritus rabbijn Lody van de Kamp is besloten de gewraakte passages aan te passen.

In Ootmarsum vindt ieder jaar met Pasen het traditionele vlöggeln plaats. Poaskearls maken een rondgang door de stad en zingen het katholieke lied ‘Christus is Opgestanden’. Het lied ligt al enige tijd onder vuur vanwege de antisemitische passage: ‘De Joden, die met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden’. Gister werd bekend dat het woord ‘Joden’ vervangen wordt door ‘mensen’.

Van de Kamp, emeritus rabbijn en columnist van de Kanttekening, is blij met de aanpassing. ‘Hopelijk kan het oude gebruik van het vlöggeln in Ootmarsum nu tot in lengte van jaren doorgang vinden, zeker als oud ritueel gebruik, zonder die negatieve connotatie die heeft geleid tot stappen waarvan wij vonden dat zij nodig waren.’

Van de Kamp beklaagde zich vorig jaar in de Twentse krant Tubantia over het lied. ‘Het zijn dit soort woorden, die door de eeuwen heen uiteindelijk hebben geleid tot de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. We moeten niet bang zijn tradities onderuit te halen of met de kennis van nu aan te passen.’

Betrokkenen geven aan dat de traditie van het paaslied niet antisemitisch is bedoeld, maar dat zij desalniettemin bereid zijn om de tekst te veranderen, om te voorkomen dat het punt van discussie blijft.

In 1967 werd, na klachten van een Joodse advocate, de tekst van het paaslied ook veranderd en het woord ‘Joden’ vervangen door ‘mensen’. ‘Al na een jaartje was ‘Joden’ terug’, berichtte de website Jonet vorig jaar.

- Advertentie -