17.3 C
Amsterdam

‘******* op!’: vlogger verkent Den Haag met djellaba, schrikt van reacties

Lees meer

Een vlogger van het YouTube-kanaal Bondgenoten verkleedde zich als orthodoxe moslim, compleet met djellaba, om te kijken hoe mensen in Den Haag hierop  reageren. Hij schrok ervan.

Voor dit experiment verfde vlogger Jaap Gunnink zijn baard zwart en deed hij een djellaba aan. Ook zette hij een kufi, een islamitisch hoofddeksel, op. Daarna ging hij met mede-vlogger Benjamin Beernink op stap door drie verschillende delen van Den Haag: het centrum, het Statenkwartier en Duindorp.

In het centrum werd Gunnink door twee agenten tegengehouden, omdat hij ‘opviel’. In het Statenkwartier kreeg hij vreemde blikken en twee keer een onvriendelijke opmerking naar zijn hoofd geslingerd.

In Duindorp, waar relatief veel witte laagopgeleiden en PVV-stemmers wonen, riep een jongen op een scooter hem toe: ‘Ik waarschuw jou hier één keer: ga hier niet zo lopen.’

Duindorp was het minst veilig voor moslims, aldus Gunnink. ‘Het was geen prettig sfeertje. Dat had ik niet verwacht’, zegt hij tegen NPO-jongerenradiozender FunX.

Hun video is inmiddels meer dan 90.000 keer bekeken.

De twee voerden twee jaar geleden ook een experiment uit, maar dan met een Joods keppeltje in Utrecht. Ook dit leidde tot vele negatieve reacties. Eenzelfde experiment in Den Haag leverde echter geen negatieve reacties op.

- Advertentie -