16.1 C
Amsterdam

Bosma (PVV) legt krans bij Dokwerker, ziet Geert Mak tegen PVV speechen

Lees meer

Op Twitter is commotie ontstaan omdat PVV-Kamerlid Martin Bosma namens de Staten-Generaal een krans legde bij het Amsterdamse monument De Dokwerker, tijdens de herdenking van de Februaristaking.

Tijdens de herdenking stond Nederland stil bij het feit dat arbeiders precies tachtig jaar geleden het werk stillegden uit protest tegen de Duitse bezetting. Aanleiding waren de eerste razzia’s in Amsterdam, waarbij honderden Joden opgepakt werden.

Bosma legde de krans niet als PVV-Kamerlid, maar vanuit zijn hoedanigheid als ondervoorzitter van de Tweede Kamer. ‘Een hele curieuze keuze’, twittert schrijver Robert Vuijsje alsnog.

Op 4 mei herdenken wij de ‘slachtoffers van het (nationaal-)socialisme’, staat in het PVV-verkiezingsprogramma. ‘Wie dan bij de Dokwerker durft te verschijnen is de schaamte kilometers voorbij’, aldus Bert Vuijsje, oud-hoofdredacteur van HP/de Tijd.

Ook cabaretier Erik van Muiswinkel laat op Twitter van zich horen: ‘De kwaadaardige Martin Bosma, die nationaalsocialisme consequent grinnikend gelijkstelt aan socialisme, mag dolblij zijn dat ie daar niet door twee potige communisten in de Prinsengracht is gejonast.’

‘Hardcore racisme is in dit land zo genormaliseerd, dat het parlement een vertegenwoordiger van een partij die beloofde burgers van Noord-Afrikaanse afkomst etnisch te zuiveren bloemen laat leggen op een monument voor arbeiders die tegen het nazisme in opstand kwamen’, twittert Kandidaat-Kamerlid Yuval Gal (BIJ1).

PVV-aanhangers maken zich ook boos, maar dan over iets anders dat tijdens de herdenking voorviel. Na de kranslegging stelde schrijver Geert Mak in een toespraak over het fascisme, met Bosma als een van de toehoorders, dat de tot PVV een van de ‘21e-eeuwse varianten van hetzelfde fenomeen’ gerekend kan worden.

Mak zei dat de PVV ‘er naar streeft om, als het even kan, het land te zuiveren van een bepaalde bevolkingsgroep’, verwijzend naar moslims. ‘Wat een smerige vuile leugen’, twittert PVV-leider Geert Wilders terug, ‘hoe vals kan je zijn om dit soort bagger uit te spreken terwijl namens de Tweede Kamer respectvol aanwezig is bij de herdenking van de Februaristaking?’

Eerder deze week genereerde BIJ-lijsttrekker Sylvana Simons ophef op social media door op de Kanttekening de link te leggen tussen de Februaristaking, de nazibezetting en hoe de PVV over moslims spreekt. ‘Vervang het woordje ‘moslim’ door ‘Jood’, en je hoeft jezelf nooit meer af te vragen hoe Hitlers haatmachine aan de macht kwam in 1933.’

- Advertentie -