22.9 C
Amsterdam

Ophef in België: carnavalisten in Aalst lachen om ‘onvervalst antisemitische’ cartoons

Lees meer

In aanloop naar het aankomende carnaval in Aalst zijn daar grappig bedoelde afbeeldingen over Joden in omloop. Dit tot schrik van veel Joden, de burgemeester en wellicht ook Unesco, dat het carnaval in Aalst nu nog op de werelderfgoedlijst heeft staan.

Dit voorjaar was er ook al ophef. Toen was er een praalwagen met karikaturale koppen en haakneuzen te zien. Critici noemden het carnaval in Aalst antisemitisch. Unesco riep de burgemeester van Aalst op het matje.

Deze bemoeienis gaat veel bewoners van de stad te ver. Enkelen hebben in de aanloop naar het aankomende carnaval 150 lintjes uitgebracht met grappen over Unesco en Joden.

‘Unesco, wa ‘n klucht’, is een van de leuzen. Op dit lintje en op andere lintjes zijn orthodoxe joden te zien met pijpenkrullen en grote neuzen.

Hans Knoop van de Vlaamse koepelorganisaties Forum van Joodse Organisaties reageert boos. ‘Dat er nu opnieuw afbeeldingen worden gelanceerd, met dezelfde stereotiepe haakneus en hoeden, is een pure provocatie. Dit zijn cartoons met een onvervalste antisemitische insteek’, aldus Knoop.

Aan de Vlaamse krant het Laatste Nieuws vertelt de ontwerper van de lintjes, Kris Vonck: ‘Er staan geen gore zaken op. Het gaat niet over vergassen of concentratiekampen. Echt rechtstreeks lachen met joden doen we ook niet. We richten ons vooral naar Unesco, het is niet tegen joden.’

Hans Knoop van het Forum van Joodse Organisaties is niet overtuigd door de uitleg van KV.: ‘Die man gebruikt wel exact dezelfde antisemitische stereotiepe afbeeldingen die tot de concentratiekampen en gaskamers hebben geleid. Datzelfde soort afbeeldingen verscheen in de jaren dertig in der Stürmer, het nazi-blad bij uitstek.’

De burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese (N-VA), wil de actie niet veroordelen. Toch is hij ook niet blij met de lintjes.

‘Ik heb geen zin om de vleugels van de carnavalisten te knippen. De timing is niet zo gelukkig, op een moment dat Unesco nog moet beslissen over Aalst carnaval. Het is niet zo simpel om als Aalsterse burgemeester dit aan Unesco te duiden, in tijden dat het antisemitisme in een stijgende lijn zit in Europa.’

In december beslist Unesco of het carnaval in Aalst op de werelderfgoedlijst blijft staan.

- Advertentie -