De Katholieke Universiteit Leuven heeft de stekker getrokken uit de Fethullah Gülen-leerstoel Interreligieuze Studies. De leerstoel is in Turkije omstreden omdat president Erdogan de islamitische geestelijke Gülen verantwoordelijk houdt voor de mislukte staatsgreep van juli 2016. Volgens de universiteit is de leerstoel niet daarom gestopt, maar om inhoudelijke redenen.
Na de mislukte coup tegen Erdogan dreigde Turkije de KU Leuven op de zwarte lijst te zetten en de diploma’s van deze universitaire instelling niet te erkennen, zolang de Gülenleerstoel bleef bestaan. Dankzij bemiddeling van toenmalig rector Rik Torfs bond Turkije in, maar de spanningen bleven.
Maar nu, vier jaar later, is er toch een einde gekomen aan de leerstoel. Om de tien jaar wordt er gekeken of leerstoelen blijven bestaan of moeten worden opgedoekt. Volgen de KU Leuven is de Gülenleerstoel niet vanwege politieke druk uit Turkije, maar ‘omdat de interesse sterk was verminderd. Dat blijkt ook uit het verminderde aantal activiteiten van de leerstoel.’
Rik Torfs, inmiddels geen rector meer, is kritisch over de gang van zaken. ‘Turkije blijft KU Leuven in alle talen enthousiast feliciteren wegens niet-verlenging van Gülen-leerstoel voor interculturele studies. De propagandamachine van Erdogan scoort. De KU Leuven verliest’, twitterde hij gisteravond.