19.3 C
Amsterdam

Ophef in Oekraïne: politie vraagt om lijst met joden

Lees meer

Een Joodse organisatie in Oekraïne beschuldigt de politie van openlijk antisemitisme. De politie vroeg om een lijst met joden in Kolomyya. De reden is een onderzoek naar georganiseerde misdaad in deze West-Oekraïense stad.

In februari stuurde de politie een brief naar de joodse gemeenschap in Kolomyya: ‘Geef ons de volgende informatie over de orthodox-joodse religieuze gemeenschap van Kolomyya, namelijk: het handvest van de organisatie; een lijst van leden van de joodse religieuze gemeenschap, met vermelding van gegevens, mobiele telefoons en hun woonplaats.’

De brief was ondertekend door Myhaylo Bank, een hoge politieofficier, die onderzoek doet naar de georganiseerde misdaad. In de brief werd niet duidelijk gemaakt waarom zijn politie-eenheid opeens geïnteresseerd was in de Joden van Kolomyya.

Op zondag 10 mei publiceerde Eduard Dolinsky, hoofd van het Oekraïens-Joodse Comité, op Twitter. Dit leidde vanzelfsprekend tot de nodige ophef.

Jacob Zalichker, het hoofd van de joodse gemeenschap in Kolomyya, weigert de lijst met Joodse namen te geven. Hij wil alleen gehoorzamen als de rechter dit zou eisen.

Volgens Dolinsky gaat het hier om openlijk antisemitisme. Hij maakt zich grote zorgen, omdat het antisemitisme van de autoriteiten komt, zegt hij.

Inmiddels heeft de Amerikaanse Senaat dit onderwerp ook opgepakt. De Senaat dringt er bij de Oekraïense regering op aan het incident tot op de bodem uit te zoeken en de daders aan te pakken, meldt Dolinsky vandaag op Twitter.

- Advertentie -