13.8 C
Amsterdam

Ophef in Saoedi-Arabië: restaurant moet sluiten na ‘weren moslimkleding’

Lees meer

Een Frans restaurant in de Saoedische havenstad Jeddah zou mannen en vrouwen met traditionele kleding de toegang hebben geweigerd. Mede dankzij een bozige social mediacampagne is het restaurant nu gesloten.

Het Franse restaurant zou vorige week vrouwen hebben geweigerd die de hijab en de abaya dragen, een ruimvallende mantel die door vrouwen in het koninkrijk worden gedragen. Ook mannen die de traditionele thobe, een lange mantel, droegen werden naar verluidt geweigerd door het restaurant.

Conservatieve moslims reageerden woedend. Het restaurant krijgt in veel online recensies nu één ster. ‘Ze respecteren onze religie niet, en dit maakt mij erg boos’, aldus een social mediagebruiker.

Inmiddels is het restaurant gesloten, meldt de website Middle East Monitor. Regionale nieuwszender berichten dat het restaurant op last van de openbare aanklager in Jaddah gedwongen werd om dicht te gaan. Het Franse restaurant opende enige tijd geleden in de Saoedische havenstad zijn deuren.

De Saoedische regering is bezig met een gedeeltelijke liberalisering, met als doel om westerse toeristen en westers kapitaal aan te trekken. Maar dit zorgt voor spanningen met conservatieve moslims die de westerse waarden verafschuwen.

- Advertentie -