15 C
Amsterdam

Ophef in Sri Lanka: moslims verplicht gecremeerd vanwege corona

Lees meer

Sri Lanka heeft besloten dat mensen die aan het coronavirus zijn overleden gecremeerd moeten worden. Deze bepaling geldt ook voor moslims, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Aan het coronavirus zijn inmiddels zeven Sri Lankanen overleden, waaronder drie moslims. Ondanks protesten van hun families zijn de overblijfselen van hen door de autoriteiten gecremeerd. Crematie is in de islam verboden.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty Nederland vinden de draconische maatregel in strijd met grondrechten als de vrijheid van godsdienst.

De gezondheidsdienst van Sri Lanka verdedigt zich door te stellen dat begraven het risico meebrengt dat het virus sneller zal worden verspreid. Het grondwaterpeil van het eiland is er hoger dan in andere landen en het begraven van lichamen kost meer tijd, aldus de gezondheidsdienst.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie maakt het voor de verspreiding van het virus niet uit of de lichamen van coronadoden worden verbrand of begraven.

Moslims maken zo’n tien procent van de bevolking van Sri Lanka uit, waar ruim twee derde boeddhist is. Ook wonen er hindoe- en christenminderheden.

Vorig jaar pleegden moslimextremisten op paaszondag aanslagen op christelijke kerken in Sri Lanka. De Verenigde Naties zagen daarna een stijging in moslimhaat op het eiland

- Advertentie -