24.8 C
Amsterdam

Britse bioscoopketen cancelt ‘anti-soennitische’ film na protesten

Lees meer

De Britse bioscoopketen Cineworld heeft alle vertoningen van de film The Lady of Heaven geschrapt na protesten van soennitische moslims.

The Lady of Heaven is een Britse productie en vertelt het verhaal van Fatima, de dochter van de profeet Mohammed. De film is omstreden omdat de profeet Mohammed wordt vertoond – wat volgens soennitische moslims een belediging is – en vanwege de wijze waarop enkele belangrijke figuren uit de vroege islam worden geportretteerd.

Meer dan 120.000 mensen ondertekenden een petitie dat de film niet in Britse bioscopen vertoond mocht worden. Ook demonstreerden boze moslims voor de deuren van bioscopen, onder andere in Birmingham.

Het filmscript van The Lady of Heaven is geschreven door de sjiitische geestelijke Yasser Al-Habib (1979), die in het Verenigd Koninkrijk woont sinds hij uit Koeweit is verbannen.

Volgens critici is Al-Habib een extremist, die haat tegen soennitische moslims wil aanwakkeren. Ook in Iran, het belangrijkste sjiitische land in de wereld, ligt Al-Habib niet goed omdat zijn boodschap te polariserend zou zijn.

In reactie op alle ophef besluit bioscoopketen Cineworld de film niet meer te vertonen, ‘om de veiligheid van ons personeel en onze klanten te waarborgen.’

Demonstranten zouden zich als criminelen en pestkoppen hebben gedragen en het personeel hebben bedreigd, aldus een medewerker van Cineworld tegen de BBC. ‘Dit is niet iets dat getolereerd moet worden in het Verenigd Koninkrijk… Dit is meer dan een enkele film. Vandaag is het The Lady of Heaven, morgen kan het iets dierbaarders voor je zijn.’

De Britse Minister Said Javid (Volksgezondheid) veroordeelt het besluit van Cineworld. ‘Het kan je niet bevallen wat iemand zegt, maar die ander heeft wel het recht om het te zeggen. In dit land geldt vrijheid van meningsuiting en dat is een kernwaarde.”

Het cancelen van de film leidt weer tot gefronste wenkbrauwen bij sommige niet-moslims. Commentator Brendan O’Neill schrijft in het conservatieve Britse magazine the Spectator dat de ophef hem doet denken aan de christelijke ophef over de film Monty Python’s Life of Brian (1979), waarin Jezus wordt beledigd. Maar christenen door linkse commentaren belachelijk werden gemaakt, zwijgt ‘links’ nu omdat het boze moslims betreft, schrijft O’Neill.

De protesterende moslims O’Neill hebben tegelijkertijd goed afgekeken bij de ‘goddeloze wokies’, vindt hij. ‘Radicale moslims die vinden dat ze het recht zouden moeten hebben om cultuur te vernietigen die hun religieuze gevoeligheden schendt, hebben duidelijk het een en ander geleerd van de seculiere cancelbrigade.’

- Advertentie -