14.2 C
Amsterdam

Ophef: joodse zangeres weigert Biden hand te geven

Lees meer

De Israëlische zangeres Yuval Dayan trad op voor de Amerikaanse president Joe Biden, maar weigerde hem een hand te geven. Een video hiervan ging viral op social media. 

Dayan zong eind vorige week een lied voor Biden toen hij op staatsbezoek in Israël was, maar gaf hem na afloop geen hand. In plaats daarvan maakte ze een buiginkje.

Dayan benadrukte achteraf dat ze Biden niet wilde beledigen, maar dit deed om religieuze reden. Sommige strenggelovige Joden vermijden fysiek contact met een persoon van het andere geslacht.

Haar actie zorgde voor ophef op social media, niet in de laatste plaats in Israël zelf. Velen vinden dat ze een uitzondering had moeten maken voor Biden – toch niet zomaar een man, maar de machtigste man op aarde en leider van Israëls voornaamste bondgenoot.

Maar Dayan slaat na alle ophef terug in een verklaring: ‘Ik vraag iedereen die beweerde dat ik geen respect heb om hun woorden terug te nemen en zich te verontschuldigen – niet aan mij, maar aan mijn ouders.’

Ook zegt Dayan dat ze het team van de Israëlische president Isaac Herzog, die Biden bij hun begroeting vergezelde, van tevoren had ingelicht over haar wens om geen handen te schudden met de Amerikaanse president.

- Advertentie -