Forum voor Democratie stelt Kamervragen over de aankoop van het schilderij ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt. FvD wil excuses van demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven, die alle partijen vooraf informeerde – behalve FvD, uit angst voor lekken. Maar de meeste van alle 35 vragen gaan over de oude eigenaar van het kunstwerk: de steenrijke Joods-Franse familie Rothschild.
FvD vraagt het kabinet hoe ‘deze machtige familie’ zich tot onze overheid verhoudt en of zij de Rothschilds als een ‘internationale economische machtsfactor’ ziet. Ook wantrouwt FvD de ‘politieke doelstellingen’ van de Rothschilds. De partij linkt de familie aan het World Economic Forum, een jaarlijks congres van CEO’s en bestuurders die volgens Baudet een totalitaire staat willen vestigen.
FvD wil ook weten of er ‘beloftes, toezeggingen of politiek-maatschappelijke garanties (…) toegang tot topambtenaren, ministers etc.’ zijn toegezegd. Verder wil FvD weten of er ‘nog meer onderhandelingen’ lopen met de Rothschilds.
Over deze Joodse familie bestaan al meer dan honderd jaar lang antisemitische complottheorieën. De Rothschilds zouden met hun kapitaal wereldleiders willen manipuleren om westerse naties en volkeren te ondermijnen. Dieptepunt van de hetze was de beruchte nazipropagandafilm Die Rothschilds uit 1940.
Het gaat hier dan ook om ‘ranzige’ Kamervragen, twittert Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg. ‘En dat is precies het woord: ranzig’, beaamt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad.
FvD wordt al langer beschuldigd van antisemitisme. In november vorig jaar lag FvD onder vuur vanwege antisemitische appjes in app-groepen van jongerenorganisatie JFVD. Ook zeiden opgestapte oud-partijleden dat partijleider Thierry Baudet tijdens een diner had opgeschept dat al zijn vrienden antisemiet zijn.
Baudet zei ook tijdens een privé-conversatie te vrezen voor de zogenaamde macht van Joden in de ‘wereldorde’, beweerden anonieme voormalige FvD-leden eerder dit jaar in de Israëlische krant Haaretz. En onlangs verloor Baudet een kort geding tegen Joodse oorlogsoverlevenden: hij moest vier social media-uitingen met een vergelijking tussen de coronamaatregelen en de Holocaust verwijderen.
Met de kerst wenste de JFVD haar volgers een ‘fijn joelfeest’ toe. Het joelfeest is het Germaanse winterzonnewendefeest dat ook door de nazi’s werd gevierd. Gisteren nog zei FvD-senator en oud-Kamerlid Theo Hiddema tegen NRC over deze JFVD-uiting: ‘Wat een gelul. Wat hebben we te zoeken bij de reinheidscultus van de oude Germanen?’
In hetzelfde interview gaf Hiddema ook aan de corona-Holocaustvergelijkingen die Baudet constant maakt beu te zijn. Maar, zei hij ook: ‘Ik weet dat Baudet geen antisemiet is, daar is hij te intelligent voor.’