14.8 C
Amsterdam

Ophef om Arabische nieuwszender al Jazeera vanwege Amazigh-erfgoed

Lees meer

Marokkaanse staatsmedia hekelen de Arabische nieuwszender al Jazeera. De reden? Amazigh-graanschuren in Marokko worden Noord-Afrikaans erfgoed genoemd, terwijl ze volgens Marokkaanse staatsmedia exclusief Marokkaans zijn.

‘Al Jazeera negeerde historische feiten over de wortels van Igudar (graanschuren, meervoud van Agadir wat graanschuur betekent, red.) en wekte opschudding op met een bericht waarin het beweerde dat Igudar een woord is dat wordt gebruikt door de Amazigh-gemeenschappen in Noord-Afrika’, aldus Morocco World News. Volgens de regeringsgezinde website zijn deze graanschuren exclusief Marokkaans.

Arif News, een Marokko-kritische, Nederlandstalige website over Marokko en de Rif, ziet het toch anders. Marokkaanse media doen het voorkomen dat deze graanschuren alleen in Marokko te vinden zijn, maar ze negeren hiermee de Amazigh graanschuren in onder meer Tunesië en Libië, lang voordat Frankrijk de grenzen tussen de Noord-Afrikaanse staten schiep.

Eerder dit jaar besloot het Marokkaanse regime om de graanschuren in Marokko voor te dragen voor opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maar de graanschuren in de Rif in Noord-Marokko werden echter uit het dossier gehouden, aldus Arif News. Volgens de website is de ophef over het item van al Jazeera een poging van Marokko om Amazigh erfgoed te Marokkaniseren. De Marokkaanse regering probeerde dit eerder met het gerecht couscous, aldus Arif News.

- Advertentie -