7.4 C
Amsterdam

Ophef om omvolkingstheorie bij ON: ‘Moslimhaat van ons belastinggeld’

Lees meer

Gisteren zorgde de Vlaamse politicus Filip Dewinter voor commotie op social media door een optreden in Ongehoord Nieuws. Daarin presenteerde hij de beruchte omvolkingstheorie als feit. 

Het actualiteitenprogramma van omroep Ongehoord Nederland ligt al langer onder vuur. Dit, omdat vrijwel alleen uiterst rechtse gasten aan tafel worden uitgenodigd en daar alle gelegenheid krijgen om hun verhaal uit de doeken te doen.

Gisteren mocht Filip Dewinter, van de rechts-populistische partij Vlaams Belang, er de controversiële omvolkingstheorie uiteenzetten. Deze theorie behelst dat het van oorsprong witte, christelijke Europa demografisch sluipenderwijs wordt vervangen door zwarte mensen en moslims.

Dewinter ziet multiculturele wijken als het Brusselse Molenbeek als het bewijs van ‘omvolking’. Volgens Dewinter worden autochtone Europeanen straks een ‘minderheid in eigen land’ en wordt Europa straks ‘Eurabia’.

De Winter: ‘De islam is aan een opmars bezig en zal op termijn ons en onze cultuur vervangen. Dat is de omvolking. Het is gewoon een vaststelling.’ Wijken als Molenbeek en de Schilderswijk in Den Haag zijn volgens hem een ‘inktvlek’, een ‘kankergezwel’, dat zich, als we niet uitkijken over heel België en Nederland verspreidt.

Op Twitter is met verontwaardiging gereageerd. ‘Moslimhaat gebracht op kosten van de belastingbetaler. Daar zijn we inmiddels beland’, aldus Sherer Khan, fractievoorzitter van Denk Amsterdam.

Sybren Kooistra, voormalig campagnestrateeg van GroenLinks, is ook niet te spreken. ‘Nazi-terminologie wordt besproken door een zuidelijke neonazi – al eens verboden in Vlaanderen. (…) Op de publieke omroep. Van ons belastingcenten. Zeventig jaar nadat de nazi’s hier werden verjaagd.’

Antropoloog Martijn de Koning, die veel over moslimhaat publiceert, vergelijkt de omvolkingstheorie met de antisemitische Protocollen van de Wijzen van Zion, een schotschrift dat stelt dat Joden uit zijn op de wereldmacht.

Veel twitteraars vinden dat Ongehoord Nederland van de buis moet verdwijnen. Het intrekken van de zendtijd van een omroep is echter niet gemakkelijk, bleek eerder uit navraag door de Kanttekening.

Pas als blijkt dat een omroep de wet herhaaldelijk overtreedt, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de bevoegdheid de erkenning weer in te trekken. Dit kan de minister doen als na twee evaluaties van de evaluatiecommissie blijkt dat een omroep zich onvoldoende inzet voor de gezamenlijke publieke media-opdracht, of wanneer de NPO aangeeft dat een omroep onvoldoende bereid is tot samenwerking.

Een andere mogelijkheid: wanneer de NPO twee keer binnen een erkenningsperiode een sanctie heeft opgelegd omdat de betreffende omroep bindende besluiten van de NPO niet opvolgt.

- Advertentie -