10.1 C
Amsterdam

Ophef omdat Baudet Holocaust tussen aanhalingstekens plaatst

Lees meer

Thierry Baudet zorgt voor Twitterophef door het begrip Holocaust tussen aanhalingstekens te plaatsen. Aanleiding van Baudets tweet was een oproep vanuit Joodse organisaties dat de Tweede Kamer zich moet uitspreken tegen Holocaustvergelijkingen in het coronadebat.

Tegenstanders van de coronamaatregelen dragen tijdens demonstraties regelmatig Jodensterren. En in debatten in de Kamer over corona trekken Forum voor Democratie-parlementariërs de vergelijking met de Jodenvervolging.

Hoewel de Joodse organisaties FvD niet expliciet noemden, voelde Thierry Baudet zich aangesproken en besloot hij gisteravond om te reageren middels een tweet.

‘Beste Joodse organisaties, 1) De Oorlog is niet van jullie maar van ons allemaal 2) Niemand vergeleek de “holocaust” met de #apartheidspas, het ging om de jaren ’30 3) Al 50 jaar doet “links” niets anders dan de Oorlog aanroepen 3) [sic] Kijk om je heen, wat NU voor onze ogen gebeurt!’

Het feit dat Baudet Holocaust met kleine letters schrijft en tussen haakjes schiet veel twitteraars in het verkeerde keelgat. De FvD-leider zou suggereren dat de moord op zes miljoen Joden een hoax is.

‘Alles is walgelijk aan deze tweet. En ik maak me nog het meeste zorgen over het feit dat hij de holocaust tussen aanhalingstekens zet’, twittert Parool-columniste Natascha van Weezel. ‘“Griezel”’, twittert oud-PvdA-voorman Lodewijk Asscher.

GroenLinks-raadslid Youssef el Messaoudi uit Amersfoort denkt dat de verontwaardiging over Baudet nog meevalt. ‘Stel een imam zou dit soort bizarre, ranzige, stompzinnige uitlatingen doen? Wat zou er dan volgens jullie gebeuren?’, vraagt hij zich af.

In 2019 was FvD nog de grootste in een flitspeiling die het Centrum Informatie en Documentatie Israël uitvoerde op een avond in het Amsterdamse debatcentrum De Rode Hoed. Maar inmiddels zijn Baudet en zijn partijen meermalen in verband gebracht met antisemitisme.

Zo zou Baudet tijdens een privé-conversatie hebben gezegd te vrezen voor de zogenaamde macht van Joden in de ‘wereldorde’, beweerden eerder dit jaar anonieme voormalige FvD-leden in de Israëlische krant Haaretz.

In november vorig jaar lag FvD onder vuur vanwege antisemitische appjes in app-groepen van jongerenorganisatie JFVD. Ook zeiden opgestapte oud-partijleden dat Baudet tijdens een diner had opgeschept dat al zijn vrienden antisemiet zijn.

- Advertentie -