Ophef over 4 mei-lezing Arnon Grunberg: ‘Racisme zit diep in onze cultuur’

Lees meer

In zijn 4 mei-voordracht tijdens de Nationale Herdenking waarschuwde Arnon Grunberg voor herlevend racisme. ‘Deze herdenking is altijd ook een waarschuwing’, zei hij. En: ‘Als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij.’ Op social media en op rechtse blogs zorgden de uitspraken van Grunberg voor veel commotie.

Als we de Holocaust herdenken kunnen we voorkomen om toekomstige daders te worden, aldus Grunberg. Antisemitisme en racisme diep zitten diep in onze cultuur, zegt hij. Dit erkennen kan ervoor zorgen dat we niet vatbaar zijn voor ‘giftige woorden’ tegenover andere bevolkingsgroepen. ‘Dat een Nederlander in Auschwitz kerosine over levende vrouwen en kinderen moest uitgieten begon met woorden, met toespraken van politici.’

In zijn speech vertelt Grunberg – kind van Joodse ouders – over zijn eigen familiegeschiedenis. Zijn moeder overleefde Auschwitz. ‘De meeste slachtoffers hebben het kamp door de schoorsteen verlaten. Mijn moeder was een uitzondering; haar ouders, mijn grootouders, niet.’

De schrijver krijgt vandaag de dag ook met antisemitisme te maken, bekent hij. Vanwege zijn columns sturen mensen antisemitische e-mails naar Grunberg. Daarover is hij verbaast, legt hij uit. ‘Ik dacht toen dat het taboe te groot was. Dat was naïef.’

Er is veel waardering voor Grunbergs 4 mei-toespraak, maar hij krijgt ook felle kritiek. Dit komt vooral vanwege de volgende passage: ‘Voor mij was het van begin af aan duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij.’ Ook zegt Grunberg dat Kamerleden en ministers het goede voorbeeld moesten geven, ‘om het woord géén gif te laten zijn’.

Radicaal-rechtse blogger Sietske Bergsma reageert als door een wesp gestoken. ‘Wat een walgelijke verkrachting van humaniteit en inlevingsvermogen’, twittert ze. Tim Engelbart van de Dagelijkse Standaard schrijft dat Grunberg de Tweede Wereldoorlog voor zijn politieke karretje spant om Geert Wilders en Thierry Baudet zwart te maken.

Over de ophef op social media ontstond ook weer de nodige commotie. ‘Misschien kan iedereen als ‘ie klaar is met schuimbekken, ook eens de moeite nemen om de speech van Grunberg echt te luisteren’, aldus twitteraar Rik de Jong. ‘Integraal. Met de familiegeschiedenis erbij. Als je dan nog zo tekeer gaat, dan gaat de speech echt over jou.’

- Advertentie -

5 REACTIES

 1. Of je nu treinen (veewagons met mensen) naar het oosten laat rijden,
  of treinen naar het zuiden wilt laten rijden:

  het blijven treinen.

 2. Ik geloof dat ik me net zo goed verdiept heb in deze materie als Grunberg. Echter snapt hij het niet en ik wel. Of beter gezegd: Hij wil het niet snappen en ik kan het doorzien.
  De blinde naïviteit van de linkse neo-marxistische joodse elite, zoals Grunberg, Ascher, Cohen, Samson, Plasterk, etc., is werkelijk verbijsterend.
  Ze willen niet begrijpen dat zij degenen zijn die in de toekomst hier in Nederland op straat zullen worden bespuugd, geschopt en geslagen door hun morokkaanse vriendjes. Helaas zullen de Nederlanders er niet meer zijn om ze te helpen. Die zijn al vervangen, als gevolg van het Coudenhove-Kalergi plan, door de EU ten uitvoer gebracht. Ook kunnen ze niet naar Israel, want de Israeliers zien hen niet meer als echte Joden, maar als verraders die anti-israel zijn en meer sympathie hebben voor de palestijnen. Ook wilt hij niet snappen dat Eerdmans en andere ‘rechtse’ nederlanders het beste voor hebben met hem en de nederlandse maatschappij.
  Maar er zit waarschijnlijk een ander plan achter bij deze linkse neo-marxistische joodse elite. Een verborgen agenda waarin de Nederlander niet past en waar George Soros meer van weet.
  Dus Grunberg, rij maar fijn mee op die trein van links neo-marxistisch populisme, dan zal je daar in de toekomst een hele hoge tol voor gaan betalen.

 3. In dit hele debat wordt één ding miskend. Niemand is ‘tegen Marokkanen’ , zelfs Geert Wilders doelde
  met zijn oproep ‘minder minder’ slechts op de randdebielen die op straat meisjes en vrouwen naroepen
  met ‘..hoer..’ , terwijl ze zelf maar al te graag intieme lichaamssappen delen met deze meisjes en vrouwen..
  Het is het scooter tuig dat oude mensen omver schopt van hun fiets af, dat juweliers overvalt met scooters,
  dát tuig dat voor 80% van dit soort criminaliteit zorgt. Door de linkse kerk wordt dit aaibaar als ‘overlast’
  benoemd. Laat nu deze 80% bijna allemaal Marokkaans zijn. Hoe ik dat weet, nu van de EU en andere
  ‘omvolking’ instanties dit niet meer mag worden bijgehouden ? Simpel : dat was al zo toen ze het nog wel
  bijhielden ! Zoals Drs. T. schrijft, schrijft Grunberg dit uit naïviteit, maar volgens mij ook uit een misplaatste
  zelfverloochening : ‘..de wereld haat Joden, wie ben ik om dat in twijfel te trekken… ‘ . Het effect wat je ziet
  bij de anti-Trump geluiden : hoe meer de leugens worden herhaald, hoe meer mensen het geloven omdat
  ‘iedereen het zegt’ . Een zijspoor van het Stockholm syndroom ?

 4. Joden zijn geen ras (alleen volgens Nazi-fossielen) dus zogenaamd antisemitisme is geen racisme.
  Maar discrimineren doen we bijna allemaal: joden, christenen en moslims steken elkaar naar de kroon in het demoniseren van andersdenkenden.
  Alleen de Verlichting deed aan cultuurrelativisme, maar vergat dat culturen wel degelijk verschillen, want zelf was die natuurlijk superieur!
  Ook atheïsten zijn niet heilig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here