20.2 C
Amsterdam

Ophef over Amerikaanse animatieserie: is Velma woke of racistisch?

Lees meer

De nieuwe tekenfilmserie Velma, uitgezonden door streamingsdienst HBO, leidt tot commotie. Velma is uit de kast gekomen als lesbienne en maakt grappen over witte mannen.

Velma is een karakter uit de Scooby-Doo-serie van Hanna-Barbera. De serie gaat over het onaantrekkelijke meisje Velma, een  brildragend karakter uit de bekende serie Scooby-Doo. De Velma-serie speelt zich af voordat de avonturen van een fictieve Deense dog Scooby-Doo – een van Amerika’s langst lopende animatieseries sinds 1969 – een aanvang namen. Iedereen uit de bende van Scooby-Doo doet mee aan de serie, behalve de hond Scooby-Doo zelf. Velma richt zich niet op kinderen maar op een oudere groep kijkers.

Hoewel er een tweede seizoen komt, zijn de meeste fans niet bepaald enthousiast over Velma. Op de website Rotten Tomatoes krijgt de serie een publieksrecensie van 7 procent, met 2410 stemmen.

Rechtse critici hekelen de ‘woke’-agenda van Velma. Niet alleen is Velma nu uit de kast gekomen als lesbienne, maar de serie zit ook vol met grappen over witte mannen, onder andere over hun kleine geslacht en dat ze bevoorrecht zijn. Een rechtse comedian noemde de serie ‘openlijk racistisch tegen witte mensen’.

Ook onder links is Velma omstreden. Inmiddels gaat een complottheorie rond dat Mindy Karling, de maker van de serie, Velma met opzet zo slecht heeft gemaakt, om links een slechte naam te bezorgen. Het bewijs? Kaling heeft ooit een tweet van Harry Potter-auteur J.K. Rowling een like gegeven. Rowling ligt al jaren onder vuur bij links, omdat ze een transfoob zou zijn.

Daarentegen gaf de Britse krant The Guardian Velma vier sterren en Huffington Post noemt Velma ‘een slimme, pittige Scooby-Doo’.

- Advertentie -