14.9 C
Amsterdam

Ophef over foto Reinette Klever met Zwarte Piet

Lees meer

De mede-oprichter van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), Jerry Afriyie, vindt de foto van kandidaat-minister Reinette Klever (PVV) met Zwarte Piet op NOS dehumaniserend.

Zo schrijft de activist op Instagram. Reinette Klever, voormalig senator en voormalig parlementariër van de PVV, is door Geert Wilders voorgedragen als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Dit is een opmerkelijke keuze an sich, omdat zij in een debat in 2016 voorstelde de afschaffing van het eigen risico te financieren door ontwikkelingshulp te schrappen.

Na haar Kamerlidmaatschap werkte Klever bij de populistische omroep Ongehoord Nederland (ON) en presenteerde daar het Zwarte Pieten-journaal. Met dat programma protesteerde omroep tegen het geleidelijk verdwijnen van Zwarte Piet van de buis en het Nederlandse straatbeeld.

Maar niet alleen mensen die als Zwarte Piet zijn verkleed zijn racistisch, ook het plaatsen van foto’s van Zwarte Piet in artikelen is dat, vindt KOZP-activist Afriyie. ‘Waarom normaliseren jullie de racistische karikatuur Zwarte Piet?’, schrijft hij op zijn Instagrampagina. ‘Het is 2024 en jullie vinden het nodig om zwarte mensen te dehumaniseren?’

Het plaatsen van stereotype foto’s en afbeeldingen door de NOS is een structureel probleem, vindt Afriyie. ‘Jullie plaatsen ook vaak stereotyperende afbeeldingen van moslims bij artikelen waarbij het niet (perse) over moslims gaat.’ Zijn advies: ‘Doe ff beter!’

- Advertentie -