18.9 C
Amsterdam

Ophef over nieuwe Holocaust-uitspraak Whoopi Goldberg

Lees meer

Opnieuw is er commotie over Holocaust-uitspraken van Whoopi Goldberg, volgens wie de Holocaust ‘initieel niets met ras te maken had’.

De 67-jarige Amerikaanse actrice kwam in februari dit jaar ook al in opspraak. Toen beweerde ze dat de Holocaust niets met ras te maken had, maar gaat ‘over twee groepen witte mensen die onder elkaar vechten’.

Deze uitspraak leidde toen tot grote ophef. Daarop besloot de Amerikaanse tv-zender ABC Goldberg, die een ochtendshow bij deze zender heeft, voor een tijdje te schorsen.

Nu heeft ze deze uitspraak nader uiteengezet. In gesprek met the Times of London wees de krant Goldberg erop dat de nazi’s de Joden wel degelijk als een ras zagen. Toch antwoordde ze dat we ons daar niets van moeten aantrekken.

‘Zij (de nazi’s, red.) zijn de moordenaars. Waarom zou je hen geloven? Initieel had de Holocaust niets met ras te maken. (…) Ze vermoordden mensen waarvan ze dachten dat ze geestelijk gestoord waren. Pas nadien hebben ze beslist om op basis van ras mensen te vermoorden.’

Volgens de actrice zijn de Joden geen echt ras, zoals ‘zwarten dat wel zijn’. Goldberg: ‘Je kan op straat niet zomaar zeggen wie Joods is en wie niet. Maar mij zouden ze wel overal kunnen identificeren als zwart. Dat is het punt dat ik wou maken.’

Goldberg, geboren als Caryn Elaine Johnson, koos voor een Joods klinkende artiestennaam om Joods te ‘klinken’. Ze heeft gezegd dat ze zich identificeert met het jodendom. Zo zei ze in 2016: ‘Ik weet gewoon dat ik joods ben. Ik beoefen niets. Ik ga niet naar de tempel, maar ik herinner me de feestdagen wel.’ In 2016 ontwierp ze een Chanoeka-trui voor het warenhuis Lord & Taylor.

- Advertentie -