20.4 C
Amsterdam

Opiniepeiling: twee derde Marokkanen tegen betrekkingen met Israël

Lees meer

Uit het Marokko-rapport van de Arabische Barometer blijkt dat twee op de drie Marokkanen tegen normalisering van de betrekkingen met Israël is. Jonge en rijke Marokkanen staan daarentegen positiever tegenover relaties tussen beide landen.

Morocco World News schreef zondag over het rapport, nadat vorige week de Israëlische president zijn dank uitsprak aan Marokko voor het beschermen van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Arabische Barometer hield vorig jaar echter een opiniepeiling, waaruit blijkt dat 34 procent van de Marokkanen ‘fel gekant’ is tegen normalisering en dat daarnaast nog eens 30 procent er eveneens tegen is.

Bijna een kwart van de Marokkanen (23 procent) is juist voor het herstel van de banden tussen Israël en Marokko en 8 procent is daar zelfs ‘sterke voorstander’ van. Volgens de Barometer zijn het vooral jongere, rijkere en hoogopgeleide Marokkanen die warme banden met Israël toejuichen.

De Marokkaanse politiek ten aanzien van Israël heeft de laatste twee jaar veel weg van een balanceer-act. De regering wil betere banden en met name technologische en militaire deals met Israël, maar tegelijk is de Marokkaanse politiek terughoudend, omdat de bevolking in dat land massaal pro-Palestijns is.

Verschillende Arabische landen hebben recent de banden met Israël hersteld, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan. Uit een ander opinieonderzoek onder veertien Arabische landen blijkt dat 84 procentvan de Arabieren tegen de erkenning van Israël is.

- Advertentie -