19.3 C
Amsterdam

Oprichter Yale-universiteit handelde in slaven

Lees meer

Elihu Yale (1649-1721), de oprichter en naamgever van de prestigieuze Yale-universiteit in de Verenigde Staten, handelde in slaafgemaakten. Dit bericht BBC.

Yale werd geboren in Boston, Massachusetts, maar bracht alleen zijn kindertijd in Amerika door. Hij maakte carrière in het Britse rijk en was gouverneur voor de Britse East India Company in Madras in India. Dankzij zijn royale donaties aan de Yale-universiteit draagt die nog steeds zijn naam.

Elihu Yale dankte zijn kapitaal mede aan de Indische slavenhandel, ontdekte historicus Joseph Yanniell. Yale hield toezicht op de koop en verkoop van slaafgemaakten en de boekhouding hiervan. De slavenhandel in de Indische oceaan bestond veel langer dan de bekendere Trans-Atlantische slavenhandel en werd ook later afgeschaft.

Yale University heeft nu excuses aangeboden voor het handelen van Elihu Yale. De universiteit zegt te willen werken aan de promotie van diversiteit en gelijkheid, inclusie en respect. De naam van de universiteit wordt echter niet gewijzigd.

- Advertentie -