14.3 C
Amsterdam

Oproep aan Hoekstra: ‘Bescherm NGO’s tegen Israëlische terreur’

Lees meer

The Rights Forum, een Nederlandse NGO die zich inzet voor de Palestijnen, roept minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op om Palestijnse NGO’s te beschermen tegen ‘Israëlische terreur’.

Israël is al maanden in een propagandastrijd verwikkeld met een aantal Palestijnse NGO’s. Volgens Israël hebben deze NGO’s banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een terreurorganisatie. Maar de NGO’s ontkennen dit. Zij stellen dat Israël bezig is met een lastercampagne, met als doel om het maatschappelijk middenveld in Palestina kapot te maken.

Toen de Palestijnse NGO’s door Israël op de terreurlijst werden gezet, bevroor Nederland de subsidies aan deze organisaties. Maar na onderzoek concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen enkel bewijs was voor terreurbanden, wat minister Hoekstra eerder dit jaar herhaalde toen hij Israël en de Palestijnse gebieden bezocht. Hij bezocht ook de door Israel vervolgde NGO Al Haq. Israël was hier verbolgen over en eiste van de Nederlandse ambassadeur tekst en uitleg.

Eerder deze maand koos Israël de vlucht naar voren: het sloot de kantoren van zeven Palestijnse NGO’s, wederom vanwege vermeende banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

Vorige week riep The Rights Forum, samen met 23 andere Nederlandse NGO’s, de internationale gemeenschap, Den Haag in het bijzonder, op om maatregelen te nemen om de Palestijnse samenleving te beschermen. The Rights Forum richt zich nu ook specifiek tot Wopke Hoekstra. Die had gezegd ‘bezorgd’ te zijn over de Israëlische maatregelen, maar dat is volgens The Rights Forum niet genoeg. De organisatie verwacht nu concrete maatregelen van de minister.

- Advertentie -