20.5 C
Amsterdam

Oproep Emcemo aan Rutte: bekritiseer de lange arm van Marokko

Lees meer

Premier Mark Rutte gaat over een week op bezoek in Marokko. Hij zal dan praten over onder andere migratie en economische relaties. Maar daar mag het niet bij blijven, vindt de Marokkaans-Nederlandse belangenorganisatie EMCEMO. Rutte moet ook kritiek uiten op de invloed van de Marokkaanse overheid in Nederland.

Maandag organiseert EMCEMO een bijeenkomst over mensenrechten in Marokko. De organisatie nodigt Rutte uit hierbij aanwezig te zijn, in voorbereiding op zijn bezoek, twee dagen daarna.

De organisatie vraagt Rutte om in Marokko een resolutie te sprake te brengen die in Nederland door PvdA’er Thijs Reuten is opgesteld. Hierin eist hij dat Marokko ‘de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid’ respecteert en stopt met ‘de intimidatie van journalisten en hun advocaten en families’. Ook moeten de journalist Omar Radi en de politieke gevangene Nasser Zefza, leider van de Riffijnse volksbeweging Hirak, worden vrijgelaten.

Volgens EMCEMO bedreigt het Marokkaanse regime de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. De overheid pakt kritische journalisten op en onderdrukt de vrijheidsbeweging in de Rif. Nederland maakte vroeger vaak een punt van de mensenrechtensituatie, stelt EMCEMO, maar is daarmee gestopt sinds het met Marokko in 2021 om economische redenen een ‘geheime deal’ sloot. Daardoor krijgt volgens de organisatie ‘de lange arm uit Rabat’ meer invloed in Nederland en worden Marokkaanse Nederlanders die kritisch zijn over het regime geïntimideerd.

Op de bijeenkomst van maandag spreken onder anderen Fatiha Cherribi (de moeder van Omar Radi), Fouad Abdelmoumni (activist en voormalig secretaris-generaal van Transparency Maroc), Jan Kooy (Human Rights Watch Nederland) en de PvdA-politici Kati Piri (Tweede Kamer) en Thijs Reuten (Europees Parlement) en Abdou Menebhi (voorzitter EMCEMO.

- Advertentie -