17.1 C
Amsterdam

Oproep NGO’s aan Rutte: haal vluchtelingen weg van Griekse eilanden

Lees meer

Mark Rutte moet zich inspannen om de vluchtelingen op de Griekse eilanden daar zo snel mogelijk weg te krijgen. Dat schrijven zeven NGO’s in een open brief aan de premier. Deze vluchtelingen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus, stellen zij.

De ondertekenaars van de brief zijn Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Defence for Children, PAX, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, Save the Children en VluchtelingenWerk Nederland. Zij manen Mark Rutte om zich, samen met zijn Europese collega’s, hard te maken voor de vluchtelingen.

Het risico op verspreiding van het virus is extreem hoog op de Griekse eilanden. Dit komt door een gebrek aan hygiëne en sociale afstand. Er is geen zeep, geen warm water en vaak is er slechts één kraan beschikbaar voor gemiddeld 1.300 mensen. ‘Hoe kunnen deze mensen zich houden aan hygiënevoorschriften?’, vragen de NGO’s zich af.

De hulporganisaties vinden het daarom volstrekt onverantwoord om vluchtelingen met hun kinderen in deze omstandigheden vast te houden op de eilanden. ‘Er moet onmiddellijk begonnen worden met de evacuatie van mensen van de eilanden en het regelen van veilige, hygiënische en humane opvang van deze mensen.’

Op Lesbos en andere Griekse eilanden zitten in totaal zo’n 40.000 vluchtelingen. Het coronavirus heeft Lesbos inmiddels bereikt.

- Advertentie -