18.8 C
Amsterdam

Oud filmpje Erdogan over ‘geldverslindende ruimtereizen’ duikt op

Lees meer

Op bijna alle Turkse staatszenders hebben trotse Turken het over de eerste Turk in de ruimte, Alper Gezeravci. Zo ook de Turkse president Erdogan. Maar er is ook kritiek in Turkije, vooral over de onkosten die met de reis gemoeid gaan. 

Zo herinnert de oppositie de regering aan een oude toespraak van de president, waarin Erdogan zijn beklag doet over ‘honderden miljoenen dollars voor een paar minuten in de ruimte’. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

‘Terwijl er aan de ene kant 810 miljoen mensen op aarde geen toegang hebben tot basale voedingsmiddelen, kunnen de bezitters van grootkapitaal honderden miljoenen spenderen aan een paar minuten in de ruimte’, aldus Erdogan in een toespraak uit 2021, die viraal ging op sociale media.

Tegenwoordig wordt elke stap in de ruimte van Alper Gezeravci minutieus gevolgd in Turkije. Zo meldt de Turkse Ruimtenieuwsdienst dagelijks onder de hashtag #weestrotsturkije de wetenschappelijke tests die Gezeravci uitvoert.

Gezeravci is de ruimte ingevlogen vanuit het Internationaal Ruimte Station in Texas, waar naar verluidt een stoel per astronaut ten minste 55 miljoen dollar bedraagt.

- Advertentie -