3.2 C
Amsterdam

Oud-imam Grote Moskee Mekka krijgt tien jaar celstraf

Lees meer

Sheikh Saleh al Talib, voormalig imam van de Grote Moskee in Mekka, is door de Saoedische autoriteiten tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De imam is populair in de islamitische wereld. Duizenden mensen bekijken zijn preken en recitaties van de Koran op YouTube.

De Saoedische autoriteiten houden de imam sinds 2018 vast. In dat jaar hield hij een kritische preek van Talib over de Algemene Entertainment Autoriteit, een overheidsorganisatie die de entertainmentindustrie in het koninkrijk moet reguleren.

Talib had grote moeite met het feit dat er in Saoedi-Arabië popconcerten worden georganiseerd. Hij zei dat het koninkrijk brak met de traditionele religieuze en culturele normen.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke leider van het koninkrijk, voert een hervormingsagenda die slecht ligt bij de conservatieve geestelijken in het land. Tegelijkertijd ligt de kroonprins ook in het Westen onder vuur, vanwege de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi en er binnen zijn land nog altijd tientallen mensen per jaar worden onthoofd.

- Advertentie -