13.8 C
Amsterdam

Oud-premier Marokko: normalisatie banden met Israël was een ‘fout’

Lees meer

Het normaliseren van de banden met Israël was een ‘fout’. Dat zegt oud-premier Abdelilah Benkirane van Marokko. Sinds 2021 geeft hij weer leiding aan de islamistische partij PJD, die verantwoordelijk was voor de normalisatie.

De islamitische politicus Benkirane was van 2011 tot 2017 minister-president van Marokko. Hij is sinds 2021 weer leider van de PJD, de zusterpartij van de AKP van de Turkse president Erdogan.

‘We hebben fouten gemaakt in de jaren toen we aan de macht waren’, aldus Benkirane voor een menigte van honderden arbeiders en journalisten. ‘Ja, normalisering (van de diplomatieke betrekkingen met Israël, red.) was een vergissing.’

Het Marokkaans-Israëlische vredesakkoord was in 2020 ondertekend door Saadeddine el Othmani, die zijn partijgenoot Benkirane opvolgde als premier was.. In ruil hiervoor erkenden Israël en de Verenigde Staten de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie die sinds 1975 door het Marokkaanse leger wordt bezet.

De normalisering van de banden met Israël ligt gevoelig bij de achterban van PJD. Mogelijk leed de partij vorig jaar mede om die reden een gevoelige nederlaag bij de Marokkaanse parlementsverkiezingen. Na de nederlaag werd oud-premier Benkirane teruggeroepen om leiding te geven aan de islamistische partij.

- Advertentie -