2.9 C
Amsterdam

Oudste Hebreeuwse bijbel duurste boek ooit?

Lees meer

De oudste meest complete Hebreeuwse bijbel, de Codex Sassoon, zal binnenkort worden geveild in New York. Het pronkstuk is tussen de achtentwintig en zevenveertig miljoen euro waard, aldus CNN.

De bijbel, die rond het jaar 900 is gemaakt, zal van 22 tot 28 februari te zien zijn in het Britse veilinghuis Sotheby’s in Londen, gevolgd door een tentoonstellingstournee in Israël en de VS

Volgens Sharon Mintz, senior judaïca-specialist bij Sotheby’s, is dit ‘het belangrijkste document dat ik ooit heb mogen bekijken, onderzoeken en vasthouden’. De Codex Sassoon mist slechts twaalf pagina’s.

De bijbel is vernoemd naar de beroemde judaïca-verzamelaar David Sassoon (1880-1942) en bestaat uit 792 pagina’s van perkament. Het boek weegt ongeveer 12 kilo. Het is een boek dat alleen de rijksten zich konden veroorloven, aldus Mintz.

Aangenomen wordt dat dit het allereerste manuscript in boekvorm van de Hebreeuwse bijbel is. Uit de eeuwen ervoor zijn alleen delen van Bijbelse teksten in boekrolvorm teruggevonden, die bekend werden als de Dode Zeerollen. Maar deze boekrollen bevatten geen verzen, hoofdstukken of interpuncties, aldus Sotheby’s.

- Advertentie -