22.3 C
Amsterdam

Overheid stimuleerde bedrijven tot handel met illegale nederzettingen

Lees meer

Veel Nederlandse ondernemingen handelen met Israëlische bedrijven die actief zijn in illegale nederzettingen. Ze zijn aan deze bedrijven gekoppeld door de Nederlandse overheid. Dit bericht The Rights Forum.

De pro-Palestijnse actiegroep heeft met beroep op de Wet open overheid (Woo) alle ambtelijke communicatie opgevraagd over het Nederlandse ‘ontmoedigingsbeleid’. Het blijkt dat de Nederlandse overheid zich al jaren inzet om Nederlandse bedrijven te verleiden om het Israëlische bedrijven samen te werken. Ook met Israëlische bedrijven die actief zijn in de illegale nederzettingen op de Westbank.

Zo ging het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens een samenwerking aan met het Israëlische waterbedrijf Mekorot, dat door de Nederlandse ambassade in Tel Aviv was geselecteerd voor een door Nederland georganiseerd ‘samenwerkingsforum’. Mekorot pompt water op in de bezette Palestijnse gebieden en levert het leeuwendeel daarvan aan de Israëlische nederzettingen op de Westbank. Palestijnen is de zeggenschap over hun eigen water ontnomen.

Vitens wist niets van deze activiteiten van Mekorot, totdat Palestijnse activisten in 2013 protesteerden tegen een bezoek van toenmalig PvdA-minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen aan het Israëlische bedrijf. Vitens besloot, na een onderzoek, de samenwerking met Mekorot op te zeggen. Dit leidde tot een diplomatieke rel met Israël en Kamervragen van de pro-Israëlische partijen. Ook toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans verdedigde Mekorot. Hij verklaarde toentertijd ‘geen enkel bezwaar’ te hebben tegen samenwerking met Mekorot. Premier Mark Rutte ten slotte verzekerde zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu dat Nederland zaken zou blijven doen met Mekorot.

De kwestie-Mekorot is een van de zaken waarbij de Nederlandse overheid de kant kiest van Israëlische bedrijven die betrokken zijn bij de illegale bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Nederlandse bedrijven daarin meesleept. ‘Die onaanvaardbare realiteit dient aanleiding te zijn voor urgent debat over de rol van de overheid’, aldus The Rights Forum. Andere foute Israëlische bedrijven die door de Nederlandse overheid zijn gepromoot zijn Shufersal, Negev Ecology, Elbit Systems en Netafilm.

- Advertentie -