14.3 C
Amsterdam

Pakistaanse blogger in ballingschap aangevallen in Rotterdam

Lees meer

De Pakistaanse blogger Ahmad Waqass Goroya (37) is zondag in Rotterdam aangevallen door twee Pakistanen, vermoedelijk spionnen van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Reporters Without Borders (RSF) verzoekt vandaag de Nederlandse autoriteiten om hem te beschermen.

‘Ik was aan het bellen toen een man verscheen en mij in het gezicht begon te slaan. Toen zag ik een andere man bij hem, die de aanval filmde’, vertelt Goroya aan RSF. De aanvaller, die in Urdu sprak met een Pashtun-accent, dreigde hem te vermoorden en zei dat hij precies wist waar Goroya en zijn familie wonen.

Goroya is niet de enige Pakistaanse journalist in het buitenland die door de Pakistaanse inlichtingendienst wordt belaagd, aldus RSF. De Pakistaanse geheime dienst zou tenminste twee andere journalisten intimideren via hun familieleden die nog in Pakistan wonen. In 2018 werd de familie van Goroya ook door de Pakistaanse autoriteiten lastiggevallen, vertelt de bloggert aan RSF.

RSF dringt er bij minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok op aan de Pakistaanse ambassadeur op het matje te roepen. Als bewezen is dat Pakistan achter deze aanval zit, dan is dat volgens RSF een schending van de Nederlandse soevereiniteit.

Ahmad Waqass Goraya en zijn vrouw Mesha Saeed (36) wonen sinds 2007 in Nederland. Goraya is een vrijzinnige moslim. Zijn opiniestukken, die kritisch zijn over religieus extremisme en de rol van het leger in de Pakistaanse samenleving, roepen bij de autoriteiten in Pakistan veel woede op.

In 2017 vreesde Mesha Saeed dat haar man, toen hij in Pakistan op reis was, was ontvoerd. Ze kreeg toen app-berichtjes waarin haar echtgenoot voor ketter, atheïst en godslasteraar werd uitgemaakt, zo vertelde ze eerder aan de Volkskrant.

Op de wereldpersvrijheidsindex van RSF uit 2019 staat Pakistan zeer laag: namelijk op nummer 142.

- Advertentie -