17.3 C
Amsterdam

Pakistaanse premier over Kashmir: ‘Wereld negeert etnische zuivering op moslims’

Lees meer

De Pakistaanse minister-president Imran Khan heeft op Twitter felle kritiek geuit op India, vanwege de situatie in Kashmir. Hij vraagt zich af waarom de wereld zwijgt, ondanks het schenden van de mensenrechten in het gebied.

Khan schrijft: ‘Vandaag is de 32e dag van het beleg van Kashmir door het Indiase bezettingsleger van de Modi-regering. Onder dekking van dit beleg hebben Indiase strijdkrachten mannen, vrouwen en kinderen uit Kashmir vermoord, verwond (met luchtgeweren) en misbruikt. Mannen zijn afgevoerd en in gevangenissen gegooid, verspreid over India.’

In een andere tweet beweert Khan dat de ziekenhuis in Kashmir kampen met een medicijnentekort. Ook wijst hij op het feit dat communicatie met de buitenwereld bijna onmogelijk is, omdat telefoonverbindingen en het internet het niet meer doen. Toch worden verhalen over de mensenrechtenschendingen naar buiten gebracht en bereiken die de internationale media, voegt Khan toe.

Het steekt Khan dat de wereld zwijgt over de penibele situatie in Kashmir. ‘Is de menselijkheid van de internationale gemeenschap dood, als moslims worden vervolgd? Welke boodschap wordt hiermee verteld naar de 1,3 miljard moslims in de wereld?’

Khan beschuldigt India van etnische zuiveringen, in Kashmir en in de staat Assam in het oosten van India, waar moslims uit Bangladesh dreigen het land te worden uitgezet. Khan vergelijkt de situatie van nu met die van 1938. Toen negeerden Groot-Brittannië en Frankrijk de dreiging die van Hitler en nazi-Duisland uitgingen, nu negeert de wereld de dreiging van de ‘fascistische, hindoe-supremacistische’ regering van Modi, ‘met haar agenda van etnische zuivering en genocide op moslims’.

Begin vorige maand besloot Modi per presidentieel decreet om een einde te maken aan de autonome status van de Indiase deelstaat Kashmir. In Assam zijn er spanningen, omdat de Indiase regering het plan heeft om honderdduizenden moslims stateloos te maken. Zij hadden niet de benodigde papieren om aan te tonen dat zij of hun voorouders voor 1971 al in India woonden, toen moslimmigranten massaal vanuit Bangladesh naar Assam trokken vanwege de bloedige onafhankelijkheidsoorlog met Pakistan in dat jaar.

- Advertentie -