14.5 C
Amsterdam

Pakistaanse premier: verkrachtingen komen door hoe vrouwen zich kleden

Lees meer

Pakistaanse vrouwenrechtenactivisten zijn woedend op premier Imran Khan. Hij zei afgelopen weekend op de nationale televisie dat de toename aan verkrachtingen in het land komen doordat ‘vulgariteit in opkomst is’.

Khan sprak in dit verband over purdah, een begrip dat slaat op bedekte kleding en de scheiden der seksen. ‘Dit hele concept van purdah is om verleiding te vermijden; niet iedereen heeft de wilskracht om het te vermijden.’

Hij adviseert vrouwen om zich te bedekken en zo mannen niet langer te verleiden, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Honderden progressieve Pakistanen hebben woensdag een online verklaring ondertekend waarin Khans opmerkingen ‘feitelijk onjuist, ongevoelig en gevaarlijk’ worden genoemd.

De schuld ligt uitsluitend bij de verkrachter en het systeem dat de verkrachter toestaat om te verkrachten en verklaringen zoals die van premier Khan voeden dit systeem, aldus de verklaring.

De Mensenrechtencommissie van Pakistan, een onafhankelijke NGO, is ‘ontsteld’ over Khans opmerkingen. ‘Niet alleen verraadt dit een verbijsterende onwetendheid over waar, waarom en hoe verkrachting voorkomt, maar het legt ook de schuld bij de overlevenden van verkrachting’, stelde de organisatie.

Pakistan is een conservatief land, waar slachtoffers van seksueel misbruik vaak met argwaan worden bekeken en strafklachten zelden serieus worden onderzocht.

- Advertentie -