20.5 C
Amsterdam

Pakistaanse premier waarschuwt voor burgeroorlog in Afghanistan

Lees meer

De Pakistaanse premier Imran Khan vreest een burgeroorlog in Afghanistan als de Taliban er niet alsnog in slagen een ‘inclusieve regering’ te vormen. Dat zegt hij in gesprek met de BBC.

In de jaren 1996-2001 was Pakistan een trouwe bondgenoot van de Taliban. Maar nu heeft de Pakistaanse regering de Taliban-regering nog niet erkend. Pakistan wil eerst dat de Taliban-machthebbers akkoord gaan met een inclusievere regering, de mensenrechten respecteren en geen terreurgroepen toestaan op Afghaanse bodem.

Volgens Khan moeten de Taliban een inclusieve regering vormen en zich met andere facties in de Afghaanse samenleving verzoenen, omdat anders vroeg of laat een burgeroorlog uitbreekt. De premier maakt zich zorgen over een nieuwe vluchtelingencrisis en dat Pakistaanse rebellengroepen Afghanistan als uitvalsbasis zullen gebruiken om de Pakistaanse regering te bestrijden.

‘Het zal een onstabiel, chaotisch Afghanistan betekenen’, zei Khan. De premier zei dat Pakistan de Taliban onder druk zet om een politiek en etnisch inclusieve regering te vormen, omdat er anders geen duurzame vrede of stabiliteit op lange termijn mogelijk zal zijn.

Khans regering heeft de Verenigde Staten opgeroepen om te bevroren tegoeden van de Afghaanse regering te ontdooien, zodat de nieuwe Taliban-regering toegang heeft tot deze tegoeden. Dan kunnen ziekenhuizen en scholen weer normaal functioneren, aldus Pakistan.

- Advertentie -