De Pakistaanse film Joyland, over een transgender liefdesaffaire, is door de Pakistaanse overheid verboden. Intussen is de film wel de officiële Pakistaanse inzending voor de Oscars.
De film toont een liefdesverhaal tussen een man en een transgender vrouw en zou vanaf komende vrijdag in de Pakistaanse bioscopen te zien zijn. Joyland heeft internationaal al diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder op het gerenommeerde filmfestival van Cannes.
De Pakistaanse autoriteiten gaven in augustus al aan dat de film ‘verwerpelijk materiaal’ bevat. Nu ook religieuze bewegingen zich bemoeien met de zaak en er klachten over de film binnenkwamen, mag de film in heel Pakistan niet meer worden uitgezonden.
Regisseur Saim Sadiq (foto) vindt het maar verwarrend, zegt hij tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera. Pakistan had eerder zijn film zelfs nog ingestuurd als Oscar-inzending, maar schrapt nu, na wat binnenlandse ophef, de film uit de bioscopen.
‘Als je een probleem hebt met een film, kun je er gewoon voor kiezen om hem niet te kijken. Geen enkele film zal alle mensen tevreden stellen.’
Op social media zijn zowel voor- als tegenstanders te vinden van de film. Zo schrijft de Pakistaans-Britse schrijver Fatima Bhutto dat het een ‘mooie, eerlijke en intelligente film is en dat het de staat in verlegenheid zou moeten brengen dat mensen over de hele wereld ernaar kunnen kijken, behalve mensen thuis.’